top of page
  • Elin Ørjasæter

Ikke skjul sannheten for statsministeren


Forsvarsminister Odd Roger Enoksen gikk lynraskt av lørdag 9. april 2022. VG hadde avslørt at han hadde hatt et langvarig seksualisert forhold til en 19-åring da han selv var 50.


Dette etterfulgte tidligere beskyldninger fra en tidligere tillitsvalgt i Senterpartiet, Hilde Lenghali. Disse beskyldninger var mindre alvorlige fordi Lenghali var over 30 år da dette skal ha skjedd.


Ordet «seksualisert» er økenavnet på den type sex folk driver med når er på vei til å få ordentlig sex, men blir forhindret enten av egen redsel (for kona?) eller av at de skjønner at jenta egentlig ikke vil. Her var det vel litt av begge deler.


En statsråd har også et privatliv, og en statsråd kan ha et forhold utenfor ekteskapet, sa Enoksen til VG, og understreker at han ikke hadde noe maktforhold overfor den unge jenta. Det siste kan diskuteres. Han satt på Stortinget da de traff hverandre, han ble statsråd samme høst og de innledet et forhold. Hun var brennende opptatt av politikk. Han kalte seg hennes seksuelle mentor, med detaljer så kleine at jeg skammer meg på hans vegne. Enoksen oppførte seg som det han var: Et erkefjols.


Han burde skjønt det


Det enkle spørsmålet alle menn bør stille seg når de får lyst på svært mye yngre jenter er følgende: «Ville jeg synes det var greit at en annen mann, på min alder og i min stilling, hadde oppført seg slik mot min egen datter?».


Alle normale fedre ville brølt «nei» på spørsmålet om de ville syntes det var greit at deres 18-årige datter ble kurtisert til av en gift 50-årig stortingsmann, og det på en skoletur, av alle ting. Forskjellen i alder og posisjon er så hinsides at fyren bare må gå av. Hvilket han gjorde veldig raskt.


Jonas Gahr Støre var usedvanlig hard, til ham å være, da han la vekt på at Enoksen ikke hadde lagt fram hele sannheten under «vettingen», altså intervjuene statsministerens kontor har med mulige og påtroppende statsråder. «Han burde forstått» sa Støre, og la vekt på at diskusjonene under #MeToo»-bølgen burde fått Enoksen til å forstå at han burde fortalt inngående om forholdet til denne jenta.


Tillitsbrudd å ikke fortelle


Kvinnelige politikere må gå av på grunn av penger, menn på grunn av sex. Enoksen har gjort to ting som ikke er en statsråd verdig. Det ene er selve forholdet til en så ung jente. Det andre er å tilbakeholde viktig informasjon for sjefen sin, altså Jonas. Det er det alvorligste, fordi det er en synd han har begått i dag, eller rettere sagt i fjor, altså for veldig kort tid siden. Det er utilgivelig å tilbakeholde informasjon for sjefen, når man er del av en regjering.


VG har spurt Enoksen om han fortalte om forholdet under intervjuene i høst, før han ble statsråd. Han svarer at han fortalte om utroskap og VG spør videre: Hvor detaljert var du om dette forholdet? Jeg var ikke detaljert, svarer Enoksen, og svarer videre at han ikke fortalte om aldersforskjellen fordi han ikke ble spurt om det.

Dette er det grunnleggende tillitsbruddet, at han ikke fortalte om akkurat denne unge jenta. Det er jo aldersforskjellen, ikke utroskapet, som er bomben her. Han skjulte bevisst det han måtte forstå var avgjørende negativ informasjon om han selv. Det er å føre sjefen bak lyset, og det gjør man ikke hvis man er statsråd.


Dette handler litt om #MeToo, men mest om tilliten internt i et regjeringsteam. For egen del steg min aktelse for Jonas Gahr Støre. Han, som til tider virker temmelig ullen, kan skyte fra hofta når han må. Og det måtte han nå.


Tidenes tabbe på jobbintervju

Det kalles "vetting" når påtroppende statsråder blir grillet om sin fortid. Det at han ikke fortalte var Enoksens største feil. Han mente vel at det var uten betydning. Men det er det sjefen som skal vurdere, ikke han. Han satte seg over statsministeren, ved å ta den vurderingen selv. Det var riktig at det kostet ham jobben.


Men Kjetil Rolness stiller et godt spørsmål i nettavisa Subjekt: Det må da ha vært mange den gang lurte på hva som foregikk? For å sitere Rolness: "Fordi det er verken vanlig eller normalt at en norsk olje- og energiminister, 50 år gammel, og gift – gjør dette, ifølge VGs avsløring:

  • Har med seg en 19-åring tolv – 12 – ganger på statsrådkontoret

  • Har henne med på besøk flere ganger i statsrådsleiligheten

  • Har henne med på et møte med statsrådkollega Dag Terje Andersen(daværende næringsminister for Ap)

  • Har henne med som gjest under den årlige åpningen av Stortinget.

Alt i løpet av et drøyt år. Og bare dette siste: Vi snakker om en av landets mest høytidelige, årvisse seremonier". Alle statsrrådene har rett il å ta med seg en gjest hver. Og Enoksen tok altså med seg en 19-åring han ikke var i famile med. Folk må ha lurt.


Hva sier dette om unnfallenheten i det politiske miljø, spør Rolness. Det er et godt spørsmål. Mange må ha lurt, visst eller snakket om. Og ikke noe av dette nådde de som skulle intervjue Enoksen høsten 2021. Særlig Senterparti-folk bør gremme seg nå, over sin egen feighet. Uansett. hva man selv mener om et forhold mellom en 19-åring og en gift 50-åring (mange jeg har snakket med mener det er greit), så burde man forstått at dette var en bombe under Enoksens taburett.


Dette er en redigert og litt utvidet versjon av en sak som først sto i Nettavisen


1 kommentar
bottom of page